Dieta Archiwum wpisów
W ciąży na zielono2 marca 2016 - Dieta - Halina Sterczyńska
Nieprawda, że w ciąży trzeba jeść za dwoje. Ale trzeba jeść dobrze – w sensie jakości, a nie ilości.
W ciągu pierwszych trzech miesięcy stanu odmiennego zapotrzebowanie na kalorie nie zwiększa się. W następnych miesiącach jemy o 300-450 kcal dziennie więcej, a podczas karmienia piersią – o 500-600 kcal.
Co powinno się znaleźć w diecie podczas ciąży?
Na pewno kwas foliowy, jod, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, magnez i witamina D. Część z nich możemy uzupełnić drogą pożywienia, część trzeba – w porozumieniu z lekarzem – suplementować, czyli przyjmować w tabletkach lub kapsułkach.
O kwas foliowy w diecie powinna zadbać każda kobieta w wieku rozrodczym. Bo jego przyjmowanie należy zacząć już na kilka miesięcy przed planowaną ciążą.
Kiedy kwas foliowy?
O kwas foliowy w diecie powinna w gruncie rzeczy zadbać każda kobieta w wieku rozrodczym. Bo jego przyjmowanie należy zacząć już na kilka miesięcy przed planowaną ciążą. A że często ciąża jest nieplanowana, przygotujmy się przynajmniej pod tym względem. Nie wiadomo przecież, kiedy jest tych kilka miesięcy przed.
Ten składnik jest bardzo ważny jako budulec dla komórek nerwowych, mózgu, siatkówki oka w początkowym okresie życia płodu. Zapobiega niektórym wadom wrodzonym. Pomaga w prawidłowej produkcji krwi.
Dużo kwasu foliowego znajduje się w warzywach, zwłaszcza tych o zielonych liściach. Stąd zresztą jego nazwa: od łacińskiego słowa folium, czyli liść. Najlepiej w miarę możliwości jeść je surowe, bo podczas przyrządzania ten składnik łatwo ginie. W ciąży zaleca się dodatkowe jego przyjmowanie.
Zdrowa dieta w ciąży nie musi być nudna i niesmaczna. Na dowód dwa przepisy do wypróbowania. Ich autorką jest dietetyczka mgr Ewa Kurowska, ekspert portalu „Zdrowa ONA”.
Oto wrap w dwóch odmianach:
Wrap z indykiem – 55 kcal. Przepis na 5 sztuk.
Składniki: 1 tortilla, pieczony filet z indyka 70 g, średni pomidor, kiełki rzodkiewki 1 łyżka, 1.3 główki sałaty lodowej, 1 cytryna.
Sposób przyrządzenia: Filet z indyka lekko rozbić, pokroić w długie paski, upiec na grillu lub w piekarniku. Pomidor pokroić w paski. Tortille rozwinąć, ułożyć liść sałaty, na nim kolejno pokrojony pomidor i paski mięsa. Skropić cytryną, posypać kiełkami rzodkiewki. Ciasno zwinąć i podgrzać w piekarniku. Pokroić ukośnie na roladki.
Wrap z łososiem -120 kcal. Przepis na 5 sztuk.
Składniki: 1 tortilla, 65 g łososia, 100 g serka do smarowania, 1 łyżeczka kaparów, 1/3 główki sałaty lodowej, ¼ awokado.
Sposób przyrządzenia: Tortillę rozwinąć, posmarować serkiem, ułożyć liść sałaty. Awokado skropić cytryną, pokroić w plastry, rozłożyć na placku. Łososia pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na tortilli. Wszystko posypać kaparami. Tortillę ciasno zwinąć. Pokroić ukośnie na roladki.
Komentarze: 0
O blogu:
Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.
Czytaj także:
Już wiesz, co zjesz
Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.
Rodzice jak dzieci
Chcecie wiedzieć, jak ciężko opiekować się schorowanymi rodzicami, po zabiegach, na wielu lekach? Nie? Bo to zaburza wasz idealny świat. Niedługo w nim będziecie.
Poprzednie wpisy:
Zdrowy za trudny
Co ty wiesz o cholesterolu? Dużo – mówi większość rodaków. Ale przyciśnięty do muru, jedynie co trzeci z nas potrafi wskazać różnice między HDL a LDL.
Jedz, pacjencie!
Chory z nowotworem nie musi, a nawet nie powinien chudnąć. To wcale nie jest normalne. Pisałam już o tym, ale powtórzę.